Home » Kvalitetsmärkning – gammal

Våra viner odlas sedan urminnes tider i bergsluttningarnas skiffergrus.

Här används inga maskiner för beskärning, nyplantering eller skörd och skadedjur får endast bekämpas med ekologiskt godkända medel.

Endast ett begränsat skördeuttag är tillåtet för att garantera kvalité och ekologi.
 
 
 
 
 
 
 
 

AOC (Appellation d’origine contrôlée)

 

AOC Banyuls (1936) och Banyuls Grands Cru (1962)

Odlingsområde: Omfattar kommunerna Collioure, Port-Vendres, Banyuls och Cerbère.

Druvor: Grenache Noir minimum 50% för Banyuls kvalité och minst 75% för Banyuls Grand Cru. Övriga druvor Grenache Gris, Grenache Blanc, Maccabeu, Malvoisie och Muscat.

Kompletterande druvor: Carignan, Cinsault, Syrah.

Avkastning: Begränsad till 30 hl per hektar. Fortifikation/Mutage* (tillsättning av neutral vinalkohol) får inte överstiga 10 av mustvolymen.

Lagring: Minst 10 månader för Banyuls och minst 30 månader för Banyuls Grands Cru.

(*Fortifikation/Mutage: En metod att stoppa jäsningsprocessen vid framställning av vin för att behålla en del av sockerhalten utan att påverka druvornas karaktäristiska aromer. Processen sägs ha upptäckts av katalanen Arnau de Villanova på 1400-talet).

 

AOC Collioure Rouge (1971) och Rosé (1991)

Odlingsområde: omfattar kommunerna Collioure, Port-Vendres, Banyuls och Cerbère.

Druvor: Grenache Noir, Mourvèdre och Syrah.

Kompletterande druvor: Carignan, Cinsault (en mycket begränsad mängd).

Avkastning: Begränsad till 40 hl per hektar.

 

AOC Collioure Blanc (2003)

Odlingsområde: Omfattar kommunerna Collioure, Port-Vendres, Banyuls och Cerbère.

Druvor: Grenache Gris och Grenache Blanc.

Kompletterande druvor: Roussanne, Marsanne och Vermentino.

Avkastning: Begränsad till 40 hl per hektar.