Home » Recept » Coq au vin

Coq au vin

Coq au vin är kanske en av de mest kända rätterna inom den franska husmanskosten. Hemligheten ligger i att få till balansen mellan fläskets rökighet och vinets sträva smak. Det är därför viktigt att använda ett bra vin och därför rekommenderar vi vår Peintre Rouge som med sin typiska sydfranska Grenache-karaktär harmonierar med grytans mustiga ingredienser. Får du inte tag i en ungtupp går det bra med en majskyckling men det går inte att bortse från att en ungtupp alltid är att föredra för att få till en äkta Coq au vin. Vi har hittat våra tuppar hos Söderhallarna.

Ingredienser 4 personer

  • 1 ungtupp cirka 2 kg
  • 1 stor gul lök
  • 30 – 50 gram smör
  • 1 flaska rödvin, förslagsvis Peintre Rouge
  • 2 matskedar rödvinsvinäger (Banyulsvinäger är inte fel men inte nödvändigt)
  • 1 spetsglas (nubbeglas cirka 6 centiliter) cognac
  • 4 deciliter hönsbuljong
  • 1 hel vitlök
  • 4 lagerblad
  • 1 tjock skiva (en halv centimeter så där) rökt fläsk
  • 200 gram champinjoner
  • 200 gram morötter skurna i stora bitar
  • 200 gram små lökar (så där en 8 stycken)
  • 1 matsked timjan
  • 1 matsked mjöl
  • 1 matsked tomatpuré

Gör så här:

  1. Stycka tuppen i stora bitar, lår, vingar och bröstkött (som delas).
  2. Stek bitarna tillsammans med grovt hackad gul lök i mycket smör i en gryta. OBS använd inte för stark värme.
  3. Låt de stekta bitarna av tuppen vila i ett kärl bredvid.
  4. Stek fläsket i grytan tillsammans med vitlöken, timjan och lagerblad. Pudra med mjöl och tillsätt tomatpurén.
  5. Tillsätt nu vinet, buljongen och vinägern.
  6. Stek champinjoner och morötter i ett separat kärl, en stekpanna till exempel.
  7. Tillsätt nu alla ingredienser i grytan och låt puttra på medelhög värme i 45 minuter.
  8. Ta upp bitarna av tuppen och slå i cognac. Koka ganska hårt någon minut så att alkoholen ångar av.
  9. Lägg tillbaka tuppen och låt puttra ytterligare cirka 10 minuter. Ett tips: grytan är klar när en morot kan delas med ett snitt.
  10. Slå persilja över grytan och njut med ett gott bröd till.
  11. Koka tagliatelle enligt anvisningar på paketet. Om du inte gör dom själv förstås. Blanda mycket smör och persilja i den färdiga tagliatelle.